In 2020 begon ik met stoffen verven op natuurlijke wijze. Ik heb altijd al een liefde gehad voor het werken met textiel. Mijn liefde voor de natuurlijke kleuren groeide. Het experiment en de overgave die werken met natuurlijke kleuren van je vraagt. Met ‘klein beginnen’ als uitgangspunt was Roest & Rover geboren.

Op deze pagina vind je meer over het proces van natuurlijk verven.

Al het textiel wordt natuurlijk geverfd, door mij, Luna, in Utrecht. In de toekomst hoop ik alle verfmaterialen zelf te groeien, plukken en verwerken. Nu krijg ik de noten, wortelen, planten nog van Eco Textiles. Daarnaast verzamel ik keuken en tuin afval waar ook mee te verven is, zoals bijvoorbeeld koffiedik.

Het textiel wordt eerst gefixeerd. Daarvoor gebruik ik (net als de Romeinen al deden) aluin. Een zout dat er voor zorgt dat de vezels van de stof open gaan, zodat deze vervolgens een verbinding kunnen aan gaan met de kleuren.

Natuurlijk verven is geen eenzijdig ambacht. Het is een interactie tussen de stof, de verf en de verver. Elke stof reageert anders op de verf. Dat maakt dat het werken met natuurlijke kleuren vol verassingen zit. En nooit exact te dupliceren is. Maar dat is de charme. Dat maakt elk item uniek. Ik experimenteer eerst uitgebreid met de verf kleuren. Om het kleuren pallet van de plant in beeld te krijgen. Om vervolgens, soms wel, dubbel te verven en zo al kleuren mengend tot nieuwe tinten te komen. De mogelijkheden zijn eindeloos.